Amerika’da son yıllarda daha yoğun şekilde gündeme gelen tıbbi-yasal bir durum var.
Tıbbi Esrar Kullanımı
Esrar yani marihuanna, santral sinir sistemi üzerinde etkileri olduğu hepimizce bilinen bir bitki. Yirminci yüzyılın başında tıbbi amaçla yaygın olarak kullanılsa da yeni ilaçlar ve yasal düzenlemeler doktorların tedavide esrar kullanmasına engel olmuştur.
İlerleyen yıllarda önce kemoterapiye bağlı mide bulantısında sonra da ağrı ve AİDS’li hastaların kilo kaybını engellemek için yararlı olabileceği gösterilmiştir. Son yıllarda ise epilepsi başta olmak üzere nörolojik hastalıklarda kullanılabileceği düşünülmektedir. Hasta ailelerinin artan baskıları sonucu çeşitli eyaletlerde denetim altında tıbbi amaçlı esrar yetiştirilmeye ve satılmaya başlamıştır.
Esrarın çocuklarda kullanımı gittikçe ailelerin ilgisini çeken bir konu olduğu için bugünlerde Amerika’da tartışılmaktadır. Özellikle dirençli epilepsi ve ağır otizm gibi tedavisi olmayan durumlarda kullanımı ailelerin baskısıyla artmaktadır. Bu konu ile ilgili en dikkat çekici olgu ise kendine ciddi şekilde zarar veren otistik bir çocuk hakkında basına yansıyan haberlerdir.
Tuberoskleroz nedeniyle ağır otizmi olan, kafasını duvara vurarak ve yüzüne eliyle vurarak kendine ciddi şekilde zarar veren 8 yaşında bir erkek çocukda kullanılan tedavi seçeneği anlatılmıştır. İlaç tedavileriyle bu sorunu aşamayan ailesinin denemek istemesi üzerine tıbbi esrar kullanımyla bu davranışlarda dramatik düzelme sağlanmıştır. Çocuğun hastalığı iyileşmese bile aileye çok üzüntü veren bir durumda tıbbi esrar işe yaramıştır.
Son dönemlerdeki bu tartışmaya Amerikan Pediatri Akademisi de dahil olmuş ve esrarın uzun süreli kullanımının beyine zarar verebileceği ve bağımlılığa yol açabileceği uyarısında bulunmuş, bu konuda yeterli bilimsel kanıtın olmadığını vurgulamıştır.
Zor durumlarda insanların farklı bakış açıları geliştirip sorunlarını çözebilmesine güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum ama bizim ülkemiz için şimdilik zor bir tedavi seçeneği.
İyi Günler
Doç Dr Barış Ekici
Reblogged this on ÇOCUK NÖROLOJİSİ.
BeğenBeğen