
Brezilyadan Çocuk Nöroloji Uyarısı
Son bilimsel çalışmalar hastalıklarda çevresel faktörlerin çok baskın neden olduğunu gösteriyor. Değişen iklim ve yaşam şekli daha önce rastlamadığımız durumlara yol açıyor. Çocuk nörolojisi açısından ilginç bir uyarı yayınlandı geçenlerde…
Washington Post tarafından yapılan habere göre, 70 yıl önce Afrika’da ormanda yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, insanlara bulaşmaya başladı. 28 Kasım’da mikrosefali (doğuştan kafa küçüklüğü) yaşayan bir bebekte virüsün tespit edildiği aktarılırken, aynı virüsün bu hastalığı yaşayan diğer bebeklerde de olduğu tespit edildi.
Brezilya Sağlık Bakanlığı bunun benzeri görülmemiş bir durum olduğunu söylerken, 2 bin 400 bebeğin beyin hasarıyla doğduğu, 29’unun öldüğü bildirildi. Geçtiğimiz yıl beyin hasarıyla doğan bebek sayısının 147 olduğu, artış oranının çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Durumun çok ciddi olduğunu belirten doktorlar, kadınlara hamile kalmamalarını tavsiye ediyor. Salgın hastalık uzmanı Angela Rocha, beyin hasarlı bebeklerin yaşamları boyunca bakıma muhtaç olabileceğini ve bundan bütün bir neslin etkilenebileceğini söylüyor.
Son bir kaç yıla kadar bu virüsün insanlara bulaşmadığı söylenirken, şu anda bulaşmasına neyin sebep olduğunun bilinmediği aktarılıyor.
Mikrosefaliye hamilikte bulaşan virüslerin yol açtığı biliniyor. Bunlarda en sık olanı kızamıkçık virüsü ile sitomegalovirus. Aşılanma ile artık kızamıkçık geçiren anneler görmüyoruz fakat aşı öncesinde önemli bir sorun olduğu biliniyor. Sitomegalovirüs ise çok sık görülen fakat nadiren bebekte hastalığa yol açan bir etken.
Mikrosefali yani beynin gelişme geriliği bebeklerde görme, yutma, nefes alma gibi en temel fonksiyonlara kadar etkileyen, çoğu kez dirençli sara krizlerine yol açan, sağırlık ve körlük yapan kötü bir hastalık.
Bu kış Brezilya’ya gitmemek için bir sebep daha…
Reblogged this on ÇOCUK NÖROLOJİSİ and commented:
Mikrosefali salgını!!!
BeğenBeğen